Jeg sad og så X factor finalen i går. Har ikke fulgt med ellers, så jeg blev noget overrasket (og en smule indigneret) over at opleve, hvor ekstremt meget auto-tune, producenterne af programmet har valgt at sætte på deltagerne, når de synger live.
Og hvad er det nu lige, auto-tune er? Jo, auto-tune er en slags "effekt", der retter eventuelt falske toner, så de bliver rene, når man synger, og som er meget udbredt i dag - dog primært i studieproduktioner. I live-sammenhæng er brugen af auto-tune, så vidt jeg ved, noget mindre udbredt herhjemme.
Og hvad er så problemet i at bruge auto-tune i X factor? For mig at se er problemet primært, at DR tidligere har meldt klart ud, at man ville stoppe brugen af auto-tune i X factor. Underholdningsdirektør i DR, Jan Lundme, har ordret udtalt følgende:
"Efter den ophedede diskussion ved årets X Factor, hvor nogle deltagere fik hjælp af auto-tune, tog vi beslutningen om ikke at benytte auto-tune i de resterende udsendelser. Den beslutning holder vi fast i, når vi starter op igen i den nye sæson." (link til artikel på DR's hjemmeside)
Enhver, der arbejder professionelt med musik og har bare en lille smule kendskab til auto-tune, kan efter gårsdagens finale i X factor konstatere to ting:
- Deltagerne fik i meget høj grad hjælp af auto-tune.
- Jan Lundme lyver seerne lige op i ansigtet.
Jan Lundme henviser til, at der tidligere har været en ret voldsom debat omkring brugen af auto-tune i X factor. Der lød nemlig (fuldt forståeligt) et ramaskrig blandt seerne af sidste års udgave af programmet, da det kom frem, at man brugte auto-tune i live-showene for at sikre, at deltagerne sang rent. Den samme diskussion har også stået på i England, hvor kritikken endda har været endnu mere massiv. Se eventuelt denne artikel.
Jeg vil gerne lige understrege, at dette blog-indlæg på ingen måde skal ses som en kritik af deltagerne i årets X factor. De bruger selvfølgelig de redskaber, der bliver stillet dem til rådighed. Kritikken er alene rettet mod DR. DR afholder nemlig en sangkonkurrence på falske forudsætninger. Fakta er, at auto-tune i meget høj grad kan sløre, hvis man synger falsk. For mig at se holder man de seere for nar, der fredag efter fredag dedikeret ser X factor, stemmer på livet løs og ser op til deltagerne i programmet. For det, de hører og ser på skærmen, er en kunstigt manipuleret udgave af de respektive deltageres sangstemmer. Let's face it. En meget stor del af det at være en god sanger og performer er, at man kan synge nogenlunde rent. Men den faktor (Y factor?) bliver sat fuldstændig ud af spil, når man bruger auto-tune.
Parallellen til brugen af doping i cykelsport ligger lige for. Her sidder der også en masse dedikerede tv-seere og følger med og hepper på deres helte. Hvis man finder ud af, at ens helt er dopet, så bliver man sur og føler sig snydt.
Det kunne være interessant, hvis Jan Lundme kom på banen med en forklaring på, hvorfor man igen har valgt at bruge auto-tune i X factor, og hvorfor man ikke har meldt ærligt ud om dette. Jeg synes ikke, seerne skal finde sig i det. Hvis programmet på nogen måde skal give mening, så skal det da være "den ægte vare", man ser og hører på skærmen.
Vil DR holde fast i at lave X factor på falske forudsætninger og dermed lyve for seerne? Vi venter i spænding på et svar...
Sådan der Thomas ! Lækkert med dette blogindlæg, da vi andre dødelige ikke har en klap forstnad på det, men jo netop tror at det er "virkeligheden" vi får serveret :/
SvarSletKan godt forstå din indignation Thomas, men jeg tænker, at du måske SER X-Factor på forkerte forudsætninger: X-Factor er fiktion og deltagerne er lige så virkelige, som Sarah Lund er det i Forbrydelsen, nemlig rigtig meget, indenfor fiktionens univers. Så når Jan Lundme går ud og siger, at dette er virkeligt, så er det lidt det samme, som når Dan Brown indleder sine bøger med: "alle fakta i denne bog er sande". Fiktionen er imidlertid allerede begyndt og hvis vi tager det for hvad det er, så får vi det samme, som når vi ser Forbrydelsen: knald go' underholdning, der er glemt dagen efter.
SvarSlet@Sébastien: Sarah Lund er en fiktiv person i en tv-serie. De mennesker, der deltager i X factor, er rigtige mennesker. De har krav på at blive taget alvorligt og blive behandlet ordentligt af DR. Dette er desværre ikke tilfældet, når DR lyver om præmissen for programmet. Det er synd for X factor deltagerne, og det er synd for de mange seere, der følger med i programmet.
SvarSletGodt skrivet, mand!
SvarSletFuldstændig enig!
- DR (og andre) holder tilskuere/lyttere for nar: som tilskuer eller lytter forstår jeg "live" som "uden hemmelig modificering"
- selvfølgeligt kan man også se Auto Tune some en artistik effekt (som i nogle a rappernes sange), men her blev det brugt til at snyde lytteren. Lige som du har samlignet det med doping ...
Tak og med venlig hilsen, Markus
Hvem var det der fik den der hjælp? det var da ikke sarah, var det?
SvarSlet@Ida: Alle de tre deltagere brugte auto-tune.
SvarSletGodt indlæg. Jeg troede faktisk at jeg som seer og person uden den store kendskab til musikbranchen var færdig med at blive snydt med sådanne virkemidler, og jeg er da meget interesseret i at finde ud af, om jeg er blevet snydt hver fredag?
SvarSletProblemet er også, at jeg tror, jeg sidder og ser på nogle uslebne diamanter, men når jeg hører, at de har muligheden for at ændre på kvaliteten af det, de bringer til bordet, så tænker jeg, at enhver kan være med, og at deltagernes talent slet ikke er noget særligt... og det må da også være rigtig ærgeligt for dem.
@Katrine: Jeg har desværre ikke fulgt godt nok med til at vide, om der også er blevet brugt auto-tune i de andre programmer frem til finalen.
SvarSletJa, jeg synes, det er ærgerligt både for dig som seer og for deltagerne.
Klasse Indlæg!!! Det må da være utåleligt for Hr. Blachmann at sidde og høre på sådan noget møg... Han taler så passioneret om naturlighed og kunsten ved musikken, men skal så nedværdige sig selv til DR's auto-tune niveau.
SvarSletJeg fristes til at spørge om du har brugt en form for"Type-Tune" til dette indlæg, da alt består af ren guld :o)
Hej Thomas
SvarSletUtroligt relevant indlæg,jeg tænker også at det er ærgeligt at de skal benytte de hjælpe midler. Jeg syntes det er rigtigt ufint af Danmarks radio,som netop har sagt at de ikke vil benytte auto-tune mere.forsat gør brug af det.
Hvorfor ikke være ærlige og sige: at deltagerne har brug for at benytte auto-tune. Jeg syntes faktisk det er synd for deltagerne at man ikke er ærlig omkring det,hvis det giver dem en risi
ko for at falde helt igennem når de skal ud og optræde bagefter x faktor.og det er ikke en fair behandling som folk der fredag efter fredag har underholdt danmarks radios seere.
Vi er et lille land og kan ikke sammeligne os med de masser af talenter som de har at vælge imellem i American idol. Med brugen af auto-tune i x-faktor udviskes afstanden mellem talenterne . Den gave/talent det er at kunne synge burde man nok have et større respekt for og ikke nødvendigvis tro at det er hver mands eje.
Når alt det er skrevet syntes jeg virkelig at de 3 lavede en flot finale og indtog scenen virkeligt flot.talentet som det er at kunne indtage scenen og eje den klarede de også rigtigt flot.
Hej Thomas!
SvarSletTak for et spændende og relevant indlæg.
Det er jo sjovt at tænke på at lyd og sang er vibration. Og det er igennem vibrationen at vi kan "mærke" sangeren. At have x-factor er jo så et spørgsmål om at sangeren kan kommunikere følelser til lytteren.
Hvis man bruger auto-tune ændre man på sangerens vibration. Og så kan vi som lyttere pludselig ikke længere "mærke" sangeren og derved altså heller ikke mærke deres x-factor.
At kunne synge rent uden auto-tune kræver at kan kender – og har trænet – sin stemme så man kan styre den.
Det er derfor et parakoks at DR vil finde sangere med x-factor – og derefter sender deres vokal igennem auto-tune!
Jeg vil meget hellere høre en sanger som misser en tone engang imellem end en sanger som synger gennem auto-tune men som jeg så ikke kan "mærke"
Klaus Møller, sangpædagog
@Klaus: Jeg er helt enig!
SvarSletJeg hørte indtil flere falske toner, så er det ikke nærmere jer der har brug for at få tunet jeres ører? Der var ikke det mindste autotune på. Måske brugte Take That autotune, men ikke finalisterne. DR har utroligt dygtige lydmænd, så hvis der var brugt autotune, så ville det få finalisternes vokalpræstationer til at lyde perfekt. Det gjorde de ikke.
SvarSlet@Mathias: Tak for din kommentar. Det er desværre ikke rigtigt, det du skriver. Auto-tune får ikke nødvendigvis folks vokalpræstationer til at være perfekte. Der er to ting, der er afgørende herfor:
SvarSlet1. Sangerens egentlige præstation: Man kan ramme så meget forbi en tone, at auto-tuneren så at sige retter til den forkerte tone. I så fald vil det ikke lyde godt.
2. Den pågældende indstilling på auto-tuneren: Man kan justere en masse indstillinger på auto-tune såsom toneart, vibrato og hvor meget auto-tuneren skal "tage fat". Hvis man skruer sidstnævnte helt op, så vil vokalen komme til at lyde meget robot-agtig, fordi auto-tuneren så vil rette alle toner til den valgte toneart helt mekanisk. Omvendt, hvis man lemper for meget på den indstilling, vil auto-tuneren rette mindre, og der vil være større risiko for, at noget vil komme til at lyde falsk. Især i samspil med ovenstående punkt 1.
Dette er årsagen til, at du hørte indtil flere falske toner. Man kan også justere på auto-tuneren løbende under den enkelte performance i en sang. Fx kan man vurdere, at man skal have ekstra meget auto-tune på i omvkædet, fordi det måske er sværere at synge. Et andet eksempel kan være, at man skruer ekstra meget op for auto-tuneren i slutningen af en sang, fordi sangeren måske er forpustet efter at have pisket rundt på scenen.
Og så skal det måske igen pointeres, at jeg ikke kritiserer selve det faktum, at producenterne af X factor programmerne vælger at bruge auto-tune. Jeg kritiserer derimod det faktum, at man lyver om det. Det er hverken seerne eller deltagerne tjent med.
Jeg synes det er åndssvagt at de bruger auto-tune når det netop er en sang-konkurrence. Jeg ser det lidt som et lille snyde-trick i konkurrencen.
SvarSletJeg mener godt at jeg kan høre når det er meget tydeligt, at der bruges autotune (som f.eks. den meget omtalte optræden af 8210 sidste år), men kan ikke pege konkret på, hvornår de foregik i fredags. Er der ikke nogen, der kan komme med et helt konkret eksempel (gerne på dem alle 3 men ellers bare en af dem) - alle deltagernes præstationer kan findes på youtube f.eks...??
SvarSletPå forhånd tak.
PS: Kristina, X factor er ikke og har aldrig været en sangkonkurrence!
Det undrer mig at du snakker om autotune??Jeg hørte på intet tidspunkt at der var autotune på tv udsendelserne.
SvarSlettil gengæld hørte jeg at de sang falsk i finalen.
Og det er absolut ikke den slags falsk som autotune laver. Helt alm falskhed. Gå ind på dr.dk og lyt til babous optræden i finalen. Han synger falsk specielt i omkvædet og det er IKKE autotune.
Hvordan ved du der er brugt autotune?
Kom venligst med minut/sekund angivelse i finalen på DR's hjemmeside hvor du mener der er brugt autotune - så er jeg lutter øre!!:)